PedicureSalon Franka van der Gaag

Verwen jezelf eens met een paar nieuwe voeten!

Blaren: Een blaar is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar ontstaat vaak door wrijving of te veel druk op de huid, bijvoorbeeld door schoenen die niet goed passen. Dit wordt ook wel een drukblaar genoemd. Deze blaren kunnen door wrijving open gaan. Blaren kunnen ook ontstaan door brandwonden. Raadpleeg bij twijfel en bij ernstige brandblaren altijd je (huis-)arts. Een open drukblaar of kleine brandblaar kun je prima zelf verzorgen.


Behandeling: Stap 1= Reinigen Dichte blaar: het is beter om een blaar niet open te prikken, want dan heb je meer kans op een infectie. Als de blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, dan kun je ‘m beter wel openprikken. Desinfecteer de huid rondom de blaar met betadine of sterilon voordat je de blaar doorprikt. Prik daarna met een steriele naald de basis van de blaar op een paar plekken open. Hou hierbij de naald niet rechtop, maar evenwijdig aan de huid. Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller. Open blaar: spoel de blaar uit met schoon water. Dep voorzichtig droog.

Stap 2= Desinfecteren Druppel betadine oplossing of sterilon direct vanuit het flesje op de open (geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook betadine zalf op de wond smeren.

Vervolgbehandeling: Zolang de blaar nog open is, doe je er goed aan om deze gedurende drie dagen, 1 tot 2x per dag te behandelen met betadine of sterilon en af te dekken met een pleister. Zo blijft de blaar goed beschermd tegen bacteriën. Probeer ook zo veel mogelijk wrijving te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Laat de wond daarna vrij van pleisters, zodat de plek goed kan drogen. Baden in een lauw warm badje met daarin een flinke schep zeezout houdt de wond zuiver. Baad echter niet te lang; 10 minuten is meer dan voldoende (voorkom een weke huid).