PedicureSalon Franka van der Gaag

Verwen jezelf eens met een paar nieuwe voeten!

Diabetische voet: Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in uw lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt.

Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren, omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in uw benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast ook de bloedvaten aan. Het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u het eerst aan uw voeten, omdat voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood/paars van kleur en extra gevoelig voor koude en warmte. Symptomen: droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten, verhoogde kans op schimmelinfecties. Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren voorkomt u ernstige infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet. Tips: Goede bloedglucose waarden zijn dus van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen. Voorkom schade aan de bloedvaten en zenuwen in uw voeten. Houd daarom uw bloedsuikerspiegel goed in de gaten. Stop met roken en loop/wandel zoveel mogelijk. Dit houdt u op gewicht en in conditie, bovendien bevordert het de bloedsomloop in de benen. Controleer dagelijks uw voeten en bezoek met regelmaat een erkend pedicure om ze te onderhouden. Laat uw voeten ook minimaal eenmaal per jaar onderzoeken door uw arts, podotherapeut of op de voetenpoli. Aarzel niet om dit te doen: het spaart uw voeten!

   

●    Controleer dagelijks uw voeten. Kijk of er geen wondjes, kloven, likdoorns of enige andere beschadigingen op uw voeten zitten. Gebruik eventueel een spiegel of vraag iemand om u te helpen. Als u een wondje of blaar ontdekt, doe er dan een droog dun verband op en vraag de huisarts om advies. Ga naar de pedicure als u last krijgt van likdoorns of eelt. Gebruik géén likdoornpleisters, want die bevat-ten zuren die op de huid inbranden. Verbind een wondje zo dun mogelijk: gaas en verband neemt ruimte in de schoen. Daardoor verhoogt de druk dus plaatselijk. Let op genoemde symptomen en neem bij afwijkingen direct contact op met uw arts.

●   Was dagelijks uw voeten, maar neem geen voetbad en vermijd extreme temperaturen. Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen. Wrijf droge voeten in met een dunne olie of geschikte voetencrème.

●    Als u zelf uw teennagels knipt: knip ze recht en niet te kort, vijlen mag ook.

●    Draag geen sokken of panty's met gaten of harde naden: de diabetische huid kan er beschadigd door raken.

●    Loop niet op blote voeten en zorg voor schoenen die goed passen. Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in.

●   Bewegen is goed voor de bloedsomloop. Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming.

●   Controleer de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of harde naden.