PedicureSalon Franka van der Gaag

Verwen jezelf eens met een paar nieuwe voeten!

Ingroeiende nagel: Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

● Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
● Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
● Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol) > "tunnelnagel"
● Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
● Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
● Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgus voet)

Het is het vermelden waard dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei). Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

Behandeling: Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugel techniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen. Hoe verder in samenwerking met de pedicure? Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u de zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat neem dan ca. 3 keer per week een voetbad met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en laat dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

       Druk in de nagelwal en een tunnelnagel ©