PedicureSalon Franka van der Gaag

Verwen jezelf eens met een paar nieuwe voeten!

Likdoorn: Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weef- sels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen of op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, op of tussen de tenen of in de nagelwal. 

Behandeling: De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen. Soms is een pakking van bijvoorbeeld een salicylzalf nodig. Op de plek van de likdoorn wordt dan een soort malletje mbv. vilt gemaakt. De opening van het malletje valt precies op de likdoorn, dit wordt afgevuld met een salicylzalf. Het geheel wordt dan afgeplakt en zal ongeveer 3 dagen zo blijven zitten. Daarna komt de cliënt terug en de pedicure behandeld na. Héél belangrijk: de oorzaak moet worden opgeheven! Een mogelijkheid is een steunzool in de schoen die het grootste drukpunt op kan vangen of een ander model schoen. Bij een likdoorn ónder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weg gefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methodes om de nagel weer te herstellen. Het doel hiervan is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat voorkomen wordt dat er huid naar boven komt via de ontstane opening.

Op de foto's: likdoorn op teentopje 4: voor en na. Tussen de tenen is na verwijdering van weke likdoorns een antidruk middel geplaatst (zacht vilt) om de kans op het snel terug keren daarvan te verkleinen. 

       ©