PedicureSalon Franka van der Gaag

Verwen jezelf eens met een paar nieuwe voeten!

Wratjes: Deze worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. De kans op besmetting is het grootst in onder andere zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat makkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor vaak op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen een likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat vaak pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn geeft pijn bij druk van boven. 

Behandeling: Een (huis)arts kan vaststellen of het inderdaad om een voetzoolwrat gaat. De arts kan de wrat verwijderen door middel van een vloeibare stikstof behandeling. Bij voetzoolwratten is de voet bij deze behandeling nogal pijnlijk gedurende een paar dagen. De pedicure kan voetzoolwratten ook verwijderen, maar pas na overleg met de arts. In dat geval kan de behandeling effectief uitgevoerd worden met een chemische pakking. Deze pakking is precies dezelfde als die van de behandeling bij een likdoorn. Om de pijn te verzachten kan de pedicure de wrat drukvrij leggen dmv. een viltring. Bij de drogist en apotheek zijn ook middelen verkrijgbaar om de wratjes zelf te verwijderen (bijvoorbeeld het middel 'Wartner'). Welke behandeling u ook kiest: het is raadzaam om de eeltlaag rondom de wrat vooraf zo goed mogelijk te verwijderen. Dit kunt u door de pedicure laten doen of zelf met behulp van een eeltvijl.    Voetwratten ©

Op de eerste foto zie je 1 grote wrat op de bal van de voet, 1 kleintje op de grote teen en als je heel goed kijkt zie je een klein wratje net onder de 4e teen. Deze wratten zijn vanaf november 2006 twee maal daags behandeld met wrattenvloeistof van het merk SWP en om de 6 weken werd het eelt er omheen grondig en zorgvuldig verwijderd. Foto 2 is gedateerd op 31 januari 2007, hierop is goed te zien dat de grote wrat steeds meer naar de oppervlakte komt. Foto 3 is van 23 mei 2007, de voet is "schoon" : de wratten zijn verdwenen!